Categorized | Beer Reviews

Oppigårds festivallager är riktigt bra

Vad sägs om en smakstark lager från Dalarna? Som dessutom bryggts för att vara husöl på den lilla ölfestivalen SMÖF? Javisst, det är ett bra samarbete som du måste testa! 

SMÖF Lager från Oppigårds bryggeri.

SMÖF Lager från Oppigårds bryggeri.

Den lilla orten Söderbärke med den stora festivalen Söderbärke Mikroölfestival ligger i kommunen Smedjebacken. Fram till den stora kommunsammanslagningsivern på 70-talet så var Söderbärke en egen kommun men blev sedan inkorporerad i den större Smedjebacken och orten har sedan dess levt som en lillebror i kommunen.

Dessutom ligger Systembolaget i Smedjebacken, inte i Söderbärke. När nu Oppigårds har bryggt en öl till festivalen och dessutom fått Systembolaget att köpa in  den så är det en del Söderbärkebor som roat sig med att åka till Smedjebacken och köpa den “lokala” ölen. I kassan har de inte kunnat hålla sig utan med lite skadeglädje frågat om storebror också har en egen öl…..

Det där har Thomas Husing berättat och han borde veta, han är ordförande i föreningen i Söderbärke som arrangerar hela festivalen. Och ska du inte dit så ska du definitivt testa den här lagern för den är bra!

Det handlar om en lager av traditionellt snitt som fått sig en rejäl humletillsats i form av de amerikanska humlesorterna Columbus, Simcoe och Centennial. Det innebär en riktigt fin gulorange färg, en tydlig skumkrona vid upphällning och en doft som perfekt landar mellan malt och humle. Lite ananas, lite citrus, lite grapefrukt.  Riktigt intressant.

Smaken följer i samma bana; tydlig, fyllig kropp med en bra maltsöt smak och väldigt tydliga humlestänk. Tallbar, citrus, lite aprikos, grapefrukt. Avslutar med torr, fin bitterhet.

Det här är en riktigt bra öl. En lagom lager i grunden med väldigt personlig stil i utförandet, väl värd den lilla festivalen i Söderbärke. Det är en festival som på sitt eget lilla vis visar att det går att göra stordåd även i det lilla, precis som den här ölen. Festivalen är nästintill årsbarn med Oppigårds bryggeri och eftersom de klockar in på 9-10 år vardera så inser alla att här kommer det fortsätta uträttas stora saker. Början på en tradition som Oppigårds skriver på sina etiketter.

SMÖF Lager från Oppigårds bryggeri (11772) 5,5 %, 33 cl, 18,60 kronor finns på 69 Systembolag just nu.

Text och foto: Joel Linderoth

Läs mer: SMÖF sätter nytt rekord med 40 bryggerier

Läs mer: Oppigårds röstades fram till bästa bryggeri på BeerSweden i våras

Share and Enjoy:
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • email
 • MySpace
 • Reddit
 • RSS
 • StumbleUpon
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks

Leave a Reply

Advert

Facebook

BeerSweden.se on Facebook